Wat is een hamamdoek?

De ham(am)vraag

Hamamdoeken

Vandaag de dag is er een ruim aanbod van hamamdoeken in vele designs maar de kwaliteit laat nog weleens iets te wensen over. Wat is nou eigenlijk een hamamdoek? En hoe weet je of je een mooie en duurzame doek hebt.
We vertellen je er iets meer over.

alle hamamdoeken

Wat betekent hamam?

De naam ‘hammam’ komt van het Arabische woord ‘hamma’ en betekent ‘heetwaterbron. Een (in het Engels) hammam is een traditioneel badhuis.

Waar komt hamam vandaan?

Met name uit de Balkanlanden en uit Turkije en Spanje. Een bezoek aan de hamam was een belangrijk ritueel voor lichamelijke en geestelijke reinheid.

Wat is de dresscode in een hamam?

Inderdaad, een hamamdoek! Ook wel ‘pestemal’ of ‘fouta’ genoemd. Naast de hamamdoek kom je ook met een hamam-badjas goed voor de dag. Looking good!

Wat is een hamamdoek?

Een traditioneel dun geweven Turkse handdoek van hydrofiel katoen. Typerend voor de luxe hamamdoeken zijn de handgeknoopte franjes door de lokale bevolking.

Waarom heb je een hamamdoek nodig?

Heel simpel! Ze zijn comfy, licht, luchtig, compact, hoog absorberend, ultra zacht, sneldrogend, makkelijk meenemen en ze zien er ook nog eens heel leuk uit.

Materiaal hamamdoek

De luxe hamamdoeken uit onze collectie zijn van een hoogwaardige kwaliteit 100% Turks katoen. Ongebleekt, prewashed en handloom geweven. De stevige en natuurlijke vezel voelt dan ook heerlijk aan op de huid. En niet geheel onbelangrijk, de grootste krimp is er al uit.
Het beste katoen >

Massaproductie of handloom geweven?

De hamamdoeken die in een massaproductie worden gemaakt hebben een minder lange levensduur dan de doeken die nog volgens de oude traditie met handloom machines geweven worden.

Zie en voel het verschil

De hamamdoeken die traditioneel geweven zijn met hoogwaardige garens voelen ultra zacht aan. Je ziet en voelt het verschil met de ‘gewone’ hamamdoek die voornamelijk in massaproductie geproduceerd worden. Deze voelen veel harder en stugger aan. 

Handgeknoopte franjes

De betere hamamdoeken herken je aan de handgeknoopte franjes. Een volle franje is wat ons betreft de finishing touch voor een luxere uitstraling. 

Hoeveel weegt een hamamdoek?

Uiteraard afhankelijk van het formaat en de weeftechniek. Dit varieert van ca. 250 gram tot ca. 950 gram. Je vindt deze informatie op de productpagina’s. 

Wat is het wasvoorschrift?

Wassen op 30 graden. Omdat ze zo snel droog zijn kun je ze aan de lucht drogen of in de droger op een kort en niet te heet programma. Strijken is niet nodig. Nog een wastip! Gebruik geen wasverzachter, dit vermindert net als strijken de vochtopname. 

Bijkomend (was)voordeel

Je kunt meerdere hamamdoeken wassen in plaats van 1 zwaar dik badlaken. Je bespaart hiermee geld en je helpt het klimaat.

Leuk om te geven en om te krijgen

Een mooie hamamdoek is altijd een gewaardeerd cadeautje. Bij hipps kun je ze eventueel ook nog laten borduren of bedrukken.